Jak wybrac dojrzałe awokado
Jak wybrać smaczne i dojrzałem awokado?
Awokado to nie tylko główny składnik popularnego meksykańskiego sosu guacamole. Owoc ten wykorzystuje się m.in. także do przyrządzania rozmaitych past, owocowych smoothies, a nawet sushi. Jego największym atutem jest przede wszystkim wysoka wartość odżywcza, oraz raczej neutralny smak, dzięki któremu owoc jest składnikiem tak wielu przepisów. Awokado to bogate źródło odżywczego i zdrowego tłuszczu oraz wielu witamin, w tym m.in. C, A i E.
Jak zatem wybrać dobre awokado?
Dojrzałość owocu awokado możemy sprawdzić na co najmniej trzy sposoby:
1. Nacisnąć skórkę owocu. Jeśli po naciśnięciu owoc wróci do poprzedniego kształtu, oznacza to, że jest dojrzały.
2. Lekko wcisnąć szypułkę owocu. Jeśli wchodzi ona delikatnie- owoc jest dobry. Jeśli wchodzi gwałtownie- owoc jest przejrzały.
3. Kolor owocu. Dojrzałe awokado ma ciemnozielony ocień.
Niedojrzałe awokado, ciemniejący miąższ:
1. Niedojrzałe awokado możemy wystawić na kilka dni na słońce.
2. Jeśli chcemy , aby owoc nie przejrzał zbyt szybko, trzymajmy go w lodówce.
3. Przekrojony owoc ciemnieje? Należy skropić go cytryną i odwrócić przekrojoną powierzchnią do dołu.
Jeśli nadal martwisz się, jak kupić dojrzałe awokado, zdaj się na nas! Sami wybierzemy najlepsze okazy i dostarczymy je pod same drzwi .J