58 e-zieleniak
Wybierz dzielnicę:

Bemowo

Bielany

Mokotów

Ochota

Praga Południe

Praga Północ

Śródmieście

Ursus

Ursynów

Wola

Żoliborz

Sklep nieczynny do 22.08.2018 URLOP
Witaj Gościu
Logowanie
Promocje
Newsletter
Wyszukiwarka
Szukaj
Aktualności

Jak wybrac dojrzałe awokado

Jak wybrać smaczne i dojrzałem awokado?

Awokado to nie tylko główny składnik popularnego meksykańskiego sosu guacamole. Owoc ten wykorzystuje się m.in. także do przyrządzania rozmaitych past, owocowych smoothies, a nawet sushi. Jego największym atutem jest przede wszystkim wysoka wartość odżywcza, oraz raczej neutralny smak, dzięki któremu owoc jest składnikiem tak wielu przepisów.  Awokado to bogate źródło odżywczego i zdrowego tłuszczu oraz wielu witamin, w tym  m.in. C, A i E.

Jak zatem wybrać dobre awokado?

Dojrzałość owocu awokado możemy sprawdzić na co najmniej trzy sposoby:

1.       Nacisnąć skórkę owocu. Jeśli po naciśnięciu owoc wróci do poprzedniego kształtu, oznacza to, że jest dojrzały.

2.       Lekko wcisnąć szypułkę owocu. Jeśli wchodzi ona delikatnie- owoc jest dobry. Jeśli wchodzi gwałtownie- owoc jest przejrzały.

3.       Kolor owocu. Dojrzałe awokado ma ciemnozielony ocień.

Niedojrzałe awokado, ciemniejący miąższ:

1.       Niedojrzałe awokado możemy wystawić na kilka dni na słońce.

2.       Jeśli chcemy , aby owoc nie przejrzał zbyt szybko, trzymajmy go w lodówce.

3.       Przekrojony owoc ciemnieje? Należy skropić go cytryną i odwrócić przekrojoną powierzchnią do dołu.

Jeśli nadal martwisz się, jak kupić dojrzałe awokado, zdaj się na nas! Sami wybierzemy najlepsze okazy i dostarczymy je pod same drzwi .J