58 e-zieleniak
Wybierz dzielnicę:

Bemowo

Bielany

Mokotów

Ochota

Praga Południe

Praga Północ

Śródmieście

Ursus

Ursynów

Wola

Żoliborz

Witaj Gościu Twój koszyk Ilość sztuk: 0 | Suma:
Logowanie
Promocje
Newsletter
Wyszukiwarka
Szukaj
Aktualności

Jak wybrac dojrzałe awokado

Jak wybrać smaczne i dojrzałem awokado?

Awokado to nie tylko główny składnik popularnego meksykańskiego sosu guacamole. Owoc ten wykorzystuje się m.in. także do przyrządzania rozmaitych past, owocowych smoothies, a nawet sushi. Jego największym atutem jest przede wszystkim wysoka wartość odżywcza, oraz raczej neutralny smak, dzięki któremu owoc jest składnikiem tak wielu przepisów.  Awokado to bogate źródło odżywczego i zdrowego tłuszczu oraz wielu witamin, w tym  m.in. C, A i E.

Jak zatem wybrać dobre awokado?

Dojrzałość owocu awokado możemy sprawdzić na co najmniej trzy sposoby:

1.       Nacisnąć skórkę owocu. Jeśli po naciśnięciu owoc wróci do poprzedniego kształtu, oznacza to, że jest dojrzały.

2.       Lekko wcisnąć szypułkę owocu. Jeśli wchodzi ona delikatnie- owoc jest dobry. Jeśli wchodzi gwałtownie- owoc jest przejrzały.

3.       Kolor owocu. Dojrzałe awokado ma ciemnozielony ocień.

Niedojrzałe awokado, ciemniejący miąższ:

1.       Niedojrzałe awokado możemy wystawić na kilka dni na słońce.

2.       Jeśli chcemy , aby owoc nie przejrzał zbyt szybko, trzymajmy go w lodówce.

3.       Przekrojony owoc ciemnieje? Należy skropić go cytryną i odwrócić przekrojoną powierzchnią do dołu.

Jeśli nadal martwisz się, jak kupić dojrzałe awokado, zdaj się na nas! Sami wybierzemy najlepsze okazy i dostarczymy je pod same drzwi .J